+30 211 0124029
info@mchlaw.gr
Δευ - Παρ : 09:00-17:00

Υπηρεσίες Διαμεσολάβησης

Η διαμεσολάβηση είναι μια εναλλακτική μέθοδος εξωδικαστικής επίλυσης ιδιωτικών διαφορών, στην οποία τα μέρη με τη βοήθεια και συνδρομή του διαμεσολαβητή, ενός τρίτου προς τα μέρη ουδέτερου προσώπου, διαπραγματεύονται προκειμένου να καταλήξουν σε μία βιώσιμη και αμοιβαία ικανοποιητική λύση της διαφοράς, χωρίς την ανάγκη να προσφύγουν σε μία χρονοβόρα και δαπανηρή δικαστική διαμάχη.  
O διαμεσολαβητής είναι ένας ανεξάρτητος μεσολαβητής με ειδική κατάρτιση,  διαπιστευμένος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο οποίος βοηθά τα συμβαλλόμενα μέρη στην επίτευξη μιας αμοιβαία ικανοποιητικής συμφωνίας.

Στη διαδικασία της διαμεσολάβησης μπορούν να υπαχθούν αστικές και εμπορικές διαφορές, εθνικού ή διασυνοριακού χαρακτήρα, εφόσον τα μέρη διαθέτουν εξουσία διάθεσης του αντικειμένου της δίκης.

Ωστόσο, με το άρθρο 6 του Ν. 4640/2019 υπάγονται πλέον υποχρεωτικά στη διαδικασία της διαμεσολάβησης (υποχρεωτική πρώτη συνεδρία) οι κατωτέρω αστικές και εμπορικές διαφορές, εφόσον τα μέρη έχουν εξουσία διάθεσης του αντικειμένου της διαφοράς:

  1. Οι οικογενειακές διαφορές, εκτός από αυτές του άρθρου 592 παρ. 1 περιπτώσεις α, β, γ ΚΠολΔ (δηλ. διαζύγιο, ακύρωση γάμου, αναγνώριση ύπαρξης ή ανυπαρξίας γάμου) και του άρθρου 592 παρ. 2 ΚΠολΔ ( δηλ. τις διαφορές από τις σχέσεις γονέων και τέκνων αφορούν: α) την προσβολή της πατρότητας, β) την προσβολή της μητρότητας, γ) την αναγνώριση ότι υπάρχει ή δεν υπάρχει σχέση γονέα και τέκνου ή γονική μέριμνα, δ) την αναγνώριση ότι υπάρχει ή δεν υπάρχει ή είναι άκυρη η εκούσια αναγνώριση ενός τέκνου χωρίς γάμο των γονέων του ή η εξομοίωσή του με τέκνο γεννημένο σε γάμο λόγω επιγενόμενου γάμου των γονέων του, καθώς και την προσβολή της εκούσιας αναγνώρισης, ε) την αναγνώριση ότι υπάρχει ή δεν υπάρχει ή είναι άκυρη υιοθεσία ή τη λύση της, στ) την αναγνώριση ότι υπάρχει ή δεν υπάρχει επιτροπεία).
  2. Οι διαφορές που εκδικάζονται κατά την τακτική διαδικασία και υπάγονται στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του του Μονομελούς Πρωτοδικείου, αν η αξία του αντικειμένου υπερβαίνει το ποσό των 30.000,00 ευρώ, και του Πολυμελούς Πρωτοδικείου.
  3. Οι διαφορές για τις οποίες έχει προβλεφθεί και είναι έγκυρη ρήτρα διαμεσολάβησης σε έγγραφη συμφωνία των μερών.

Τα πλεονεκτήματα της Διαμεσολάβησης

  • Εκούσια Υπαγωγή

Τα μέρη που καταφεύγουν στη διαμεσολάβηση επιλέγουν εκουσίως το θεσμό αυτό για την επίλυση της διαφοράς τους με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή.

  • Ταχύτητα

Αν και δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός, κατά μέσο όρο η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός της ίδιας ημέρας, σε χρονικό διάστημα 8 ωρών.

  • Αμεροληψία

Ο διαμεσολαβητής είναι τρίτο πρόσωπο σε σχέση με τους διαδίκους και συνεπώς είναι ουδέτερος.
Ενεργεί αμερόληπτα και πρέπει να μεριμνά για την ισότιμη εξυπηρέτηση όλων των μερών στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης

  • Εμπιστευτικότητα

Η διαδικασία της διαμεσολάβησης έχει εμπιστευτικό χαρακτήρα και δεν τηρούνται πρακτικά.

Ο διαμεσολαβητής επικοινωνεί και συναντά καθένα από τα μέρη. Πληροφορίες που αντλεί ο διαμεσολαβητής κατά τις επαφές αυτές με το ένα μέρος δεν γνωστοποιούνται στο άλλο μέρος χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του.

Πριν από την έναρξη της διαδικασίας όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύονται εγγράφως να τηρήσουν το απόρρητο της διαδικασίας.

  • Εκτελεστότητα

Η διαμεσολάβηση, ως εναλλακτική μορφή οριστικής επίλυσης διαφορών, δεν υστερεί έναντι της δικαστικής επίλυσης διαφορών, καθώς το πρακτικό επιτυχίας που συντάσσεται σε περίπτωση ευδοκίμησης της διαδικασίας αποτελεί εκτελεστό τίτλο.

back to top